Ahad, 1 Julai 2012

undurlah sikit.

Hidup tidak semestinya ke hadapan. Tidak semestinya melangkah ke hadapan secara terus - menerus dan tanpa henti.
Kadang - kala kita perlu ambil sedikit masa untuk toleh ke belakang. Ambil sedikit masa untuk undurkan langkah ke belakang.

Sekadar untuk mengintai kenangan lalu, mencuri pandangan pengalaman lepas untuk menginspirasikan kata laluan "Anjakan Paradigma "


Memanglah orang tua dok selalu kata " Barang yang lepas jangan dikenang " tapi...


Begini.

Cuba selak semula album lama anda, semak semula gambar lama yang mungkin usianya lima tahun atau sepuluh tahun yang lalu. Cuba lihat wajah dan perwatakan anda.
Kelakar? ketawa ? dalam sepuluh gambar mungkin salah satu gambar tersebut anda akan bermonolog seperti


"eeeee buruknya aku dalam gambar ni malu malu malu ! selak gambar lain weh ! "


Dari situ anda  berasa sesuatu yang perlu diubah. Penampilan, perwatakan positif dan mana - mana yang berkaitan. Mungkin anda perlu lebih berketrampilan dalam segala hal. Bukan bermaksud untuk mengubah diri anda yang sebenar tetapi berubah ke arah positif dan menjadi insan yang lebih baik.

Contoh lagi. tak cukup dengan satu.

Seorang remaja tergesa - gesa mengejar bas untuk ke sekolah. Dia hanya membawa wang tambang menaiki bas sahaja dan yang paling utama dia dari keluarga yang miskin. Secara tiba - tiba syilingnya terjatuh. Jika dia terus mengejar bas tersebut tanpa mengambil kembali syilingnya dia tetap tidak akan dapat menaiki bas ke sekolah kerana konduktor bas tidak membenarkan penumpang untuk menaiki bas tanpa membayar tambang.

nampak tak permainan dia macam mana?Tiada ulasan: